📅   🕒 –:– 🌡️ –°C Зарежда…

Полезна информация

Срокове за ловуване

Ловуването на дребния дивеч в България се извършва индивидуално и групово. Сроковете на ловуване за различните видове дивеч са следните:

Див заек
Дребен дивеч – бозайници
  • Див заекLepus europaeus1 октомври – 31 декември
  • КатерицаSciurus vulgaris1 ноември – 31 декември
  • ОндатраOndatra zibethicus1 ноември – последния ден на февруари
  • НутрияMyocastor coypus1 ноември – последния ден на февруари
  • ЧакалCanis aureusГрупов лов извън горския фонд – 1 януари до последния ден на февруариЦелогодишно
  • ЛисицаVulpes vulpesЦелогодишно
  • Енотовидно кучеNyctereutes procyonoidesЦелогодишно
  • БялкаMartes foinaЦелогодишно
  • Черен порMustela putoriusЦелогодишно
  • ЯзовецMeles meles1 август – последния ден на февруари

Повече информация за част от животните

  • Благороден елен

    Благороден елен

    Cervus elaphus

    Разпространен в Европа (включително и България) и Азия. Обитава не много гъсти широколистни и смесени гори в равнинни, полупланински и планински местности. Често можем да го срещнем и в полугористи открити местности. Храни се с растителна храна. Денем почива на някое скришно място и не излиза до свечеряване. Обикновено живее на малки стада, съставени само от мъжки или женски индивиди, които се смесват само в размножителния период.

  • Елен лопатар

    Елен лопатар

    Dama dama

    В диво състояние се среща по югозападното крайбрежие на Мраморно море, южното на Мала Азия и в Северозападна Африка. В ловно-дивечови стопанства и паркове се отглежда в много европейски страни. Еленът лопатар е изчезнал от българските земи преди около десет века и едва в началото на миналия век започва аклиматизацията му. Обитава равнинни и слабо хълмисти широколистни гори с обширни поляни, като предпочита окрайнините им.

  • Муфлон

    Муфлон

    Ovis musimon

    Аклиматизиран в много райони на света. Днес муфлоните са разселени по почти цяла Европа, обитават Азия, Северна Америка и Аляска и Северна Африка.

  • Дива свиня

    Дива свиня

    Sus scrofa

    Широко разпространена в Азия и Европа. У нас обитава почти цялата територия на страната.

  • Вълк

    Вълк

    Canis lupus

    В миналото вълците са разпространени почти по целия свят, но днес се срещат главно в Северна Америка, Евразия и Близкия Изток. Те живеят в широк кръг природни условия – гори, тундра, тайга, равнини и планини.

  • Чакал

    Чакал

    Canis aureus

    До началото на 60-те години на миналия век чакалът у нас се среща само в Странджа. Чакалът бързо зае главно равнинните местообитания у нас и разшири ареала си на запад, като в края на 90-те години достигна Словакия, Чехия, Австрия и Южна Полша.

  • Лисица

    Лисица

    Vulpes vulpes

    Лисицата, наричана още „червена лисица“, обитава Северна Америка и Евразия, както и части от Северна Африка.

  • Див заек

    Див заек

    Lepus europaeus

    Ареалът му у нас е из цялата страна, при това от нивото на морето чак до високите части на планините. В полето това са участъци, където има оврази и обрасли с храсталак долове, ветрозащитни пояси гора или пък просто малки кории насред къра. Лозята също дават отлични условия за дивите зайци. В корените на лозите винаги растат треви и бурени, а самите високи лози дават прикритие на животинките.

  • Глухар

    Глухар

    Tetrao urogallus

    Той е свързан с иглолистните и смесените гори. Макар и рядко, обитава и широколистни гори, но винаги в съседство с иглолистни насаждения. Любимите му местообитания са заравнените била и припечни склонове в по-високите части на планината, в близост до ручеи, поляни, изредени насаждения, просеки и други места, където обзорът наоколо е добър.

  • Гривяк

    Гривяк

    Columba palumbus

    Видът е широко разпространен в Европа, Азия и Северна Африка. В нашата страна се среща повсеместно.

  • Ловен фазан

    Ловен фазан

    Phasianus colchicus

    В диво състояние обитава обширен район от Югоизточна България до Далечния Изток (Приамурието) и Япония. На север достига до 45° с.ш. при устието на р. Усури, а на юг се среща до Иран, Афганистан, Северна Бирма и о. Тайван.

  • Пъдпъдък

    Пъдпъдък

    Coturnix coturnix

    Среща се в Европа, Азия и Африка. Районът на гнездене е доста обширен – на север до Скандинавия, на запад до Британските острови, на изток до Монголия, а на юг в Африка до ЮАР. Тази птица е типично полска, но в летните горещини често се среща и в планинските ливади, ниви и пасища. Пъдпъдъкът обича равен терен или полегати хълмове.

  • Яребица

    Яребица

    Perdix perdix

    В България се среща повсеместно от морското равнище до високопланинските пасища. Най-многобройна е популацията ѝ в равнинните и полупланинските райони. Предпочита обработваемите площи, разкъсани от многобройни по-малки или по-големи групи от дървесно-храстова растителност, която им служи за убежище. Обитава също така лозя, пустеещи площи и малки горички. Яребиците избягват обширните блокове, заети от монокултури. Не се срещат във вътрешността на горите.

Skip to content